Opastetut kierrokset eri kaupunginosissa

KruununhakaHelsingistä tuli Suomen pääkaupunki vuonna 1812 ja Kruununhaasta sen ensimmäinen kaupunginosa. Kruununhaan pohjoisosan talot olivat matalia puutaloja. Ne korvautuivat hiljalleen  kivitaloilla, jotka kallioinen maasto pakotti sijoittamaan hauskoiksi katunäkymiksi. 

TöölöOletko koskaan miettinyt, missä Mika Waltari asui? Entä kuka oli salaperäinen Madame Craucher, jonka murhaa kauhisteltiin 1930- luvulla? Miksi Töölössä on niin paljon punatiilisiä taloja? Jugendia, klassisismia vaiko funkkista? Tule selvittämään, miten ylitsepääsemättömästä kalliomaastosta muodostui mielenkiintoinen kaupunginosa.

Keskusta ja Katajanokka - Katajanokan jugend-talot ja Helsingin empire-keskusta kortteleineen, toreineen, rantoineen ja puistoineen hurmaa kulkijan. Yli sata vuotta sitten kirjoitettiin: "Joka ei ole kokenut varhaiskevään Esplanadia juuri silloin, kun hento vihreä on räjähtänyt lehmusten oksiin, kun aurinko leikittelee vanhojen rakennusten koristelluissa seinissä ja sokaisee kävelijän silmät, ei tiedä Helsingistä mitään." 

Munkkiniemi - Mitä jos Munkkiniemestä olisi tullut Eliel Saarisen suunnittelema puutarhakaupunki linnoineen? Keitä olivat Munkkiniemen kartanonherrat, miksi Jimi Hendrix ei päässyt jatkoille Fiskikseen, kuinka Alvar Aallon pelkistetty arkkitehtuuri sopii huviloiden lomaan? Monia kysymyksiä, mielenkiintoisia vastauksia.

Maunula - Puistomaisessa Maunulassa kävellään 1950-luvulla rakennettujen arkkitehti Viljo Revellin ja Hilding Ekelundin talojen lomassa ja muistellaan hyväntuulisesti aikaa, jolloin taloihin muuttivat ensimmäiset asukkaat. Tutustumme myös italialaisvaikutteiseen Sahamäen asuinalueeseen, jota suojelevat linnoituksen tornit ja kiemurteleva muuri.

Pirkkola -Helsingin Sanomat kirjoitti talvella 2024, että Pirkkola on alue, josta ei muuteta pois. Tule katsomaan miksi! Kävelyllä kuulemme Pirkkolan "ruotsalaistalojen" tarinan ja katselemme sympaattisia puisia tyyppitaloja ja pittoreskeja pihoja. Vierailemme alun perin talkoovoimin rakennetulla Plotin uimapaikalla ja näemme vanhan linnoitusalueen. Tulkaa kuulemaan ja näkemään, mikä pienessä Pirkkolassa viehättää.

Espoon Otaniemi - Iloisella teekkarihuumorilla maustetulla kierroksella tutustutaan Alvar Aallon arkkitehtuuriin, elämään sekä Otaniemeen - yhteen Suomen suurimmista kampuksista. Puistomainen Otaniemi sijaitsee kauniilla niemellä, jossa kartanoiden vanhat lehmukset reunustavat uusia hiekkakäytäviä.

Eläintarha, Töölönlahti, Kansalaistori -  Töölönlahden kaunis luonto, elämää sykkivä Kansalaistori ja urheilupyhättöjen Eläintarhan alue. Tarinoimme rantojen muuttumisesta likaisesta tehdasslummista kauniiksi Hesperian puistoksi, Urho Kekkosesta, Alvar Aallosta ja Aurora Karamzinista, näemme miten nykyaika ja historialliset rakennukset sulautuvat toisiinsa Töölön vanhan tavara-aseman maisemissa.

Meilahti - Viher-Meilahti hurmaa hienoilla rannoillaan ja puuhuviloillaan kahden aikakauden presidenttien maisemissa.  Tule kuulemaan, miksi kirjailija Maila Talvio määräsi huvilansa purettavaksi. Entä asuuko upeassa Meilahden kartanossa vielä kartanonherroja ja miltä näytti hurmossaarnaaja Maria Åkerblomin Villa Toivola.

Kysy lisää soittamalla 040 577 0403, laittamalla sähköpostia tuutuntie@gmail.com tai täyttämällä lomake.