Ajopäiväkirja - yksi automatka Euroopassa, 1. osa 

21.03.2021

Kuulehan nyt, sanoi Nuuskamuikkunen. - Minä tiedän, että seikkailutarinoissa aina pelastutaan.

Muumien viisauksia kirjasta Muumipeikko ja pyrstötähti

Valmisteluja

Hyvä lukija, reitti on meille tuttu, matka kodista kotiin, Suomesta Bulgariaan. Nyt olemme ensimmäistä kertaa lähdössä matkaan talvella, on maaliskuu vuonna 2019. Kulkuvälineenä tällä kertaa lähes 20 vuotta vanha Toyota, lempinimeltään Ouggi. Kiitettävästä iästään huolimatta valitsemme Ougin, sillä se vaatii pientä peltiremonttia, jonka aiomme teetättää tutussa peltikorjaamossa Bulgariassa.

Luottoautokorjaamomme Sandanskissa
Luottoautokorjaamomme Sandanskissa

Suurinta päänvaivaa on tuottanut renkaiden valinta - Suomessa on täysi talvi, mutta onko maaliskuinen Eurooppa jo lumesta vapaa? Talvirenkaiden käyttö on vielä maaliskuussa monissa maissa pakollista, mutta nastarenkaiden käytössä taas kovin paljon rajoituksia. Päätimme ostaa Ougille kitkat - kyllä niillä kelpaisi autovanhuksen kiitää Euroopan teillä. Lähtöä edeltävänä iltana lastasimme auton täyteen tavaraa - kaikenlaista suomalaista luksusta kuten Fiskarsin kirves ja saunan uudet kiuaskivet, on taas matkalla etelän kotiimme.

Päivä 1, torstai

  • Helsinki, Suomi - Tallinna, Viro - Latvia - Marijampole, Liettua
  • ajomatka n. 650 km
  • majoitus hotelli Luna, deluxe-sviitti 53 euroa sis. aamiaisen

Lähdemme liikkeelle Helsingistä klo 9.00, sää on luminen, pikkupakkasta. Pitkin päivää tutut ViaBaltican maisemat vilistävät lasin takana. Matkalla pysähdymme perinteisesti Ainazin Nesteelle ja tankkaamme itsemmekin Hesburgerissa. Riian kulmilla syödään kylmälaukusta eväät ja juodaan vielä suomalaiset termoskannukahvit. Tiet ovat hyvässä kunnossa, liikennettä kohtalaisesti, räntää sataa ja kura lentää, rekkoja riittää - kotoisaa. Latvian jälkeen sade lakkaa ja tiet muuttuvat jäisen kuiviksi. 

Ilta on jo pimennyt, kun saavumme perille. Kaikki majapaikat olemme varanneet etukäteen, haluamme yöpyä mukavasti, syödä sekä hyvän illallisen että aamiaisen ja saada auton turvallisesti parkkiin. Hotelli Luna on vanha tuttavuus, jossa hemmottelemme itseämme parvekkeellisessa sviitissä. Ystävällinen henkilökunta, hinta-laatusuhde ja naapurissa houkutteleva keilahalli - siinä taikasanat, jotka saavat meidät aina palaamaan tänne.

Hotelli Luna
Hotelli Luna

Päivä 2, perjantai

  • Marijampole, Liettua - Białystok, Puola - Nadarzyn, Puola
  • ajomatka n. 400 km
  • majoitus hotelli George, 2-hengen huone 40 euroa, sis. aamiaisen

Rauhallinen herääminen, hyvä aamiainen, pieni jaloittelu ja kohti uusia seikkailuja klo 9.30. Puolan raja ylitetään lähes huomaamattomasti puolen päivän aikaan, ajokeli on hyvä, aurinkokin pilkottaa. Lunta on vielä maassa, nollakeli. Puolassa reittivalinta on tietöiden takia aina arpapeliä. Suwalkin ja BIalystokin välinen E67-tie on niin ruuhkainen, että päätimme kurvata pikkutielle 671 ja ajaa sitä pitkin Varsovaan vievälle S8-moottoritielle - hyvä valinta, rauhallista ja mukavia maisemia. Olemme aikaisemminkin vältelleet tietä E67 ja oikaisseet S8:lle ihania pikkuteitä pitkin, usein Łomżan kaupungin kautta. Tämä on lyhyt matkapäivä, mutta Puolassa ajaminen on usein sen verran arvaamatonta, että yllätyksiin kannatta varautua. 

Lomzan kaupunki
Lomzan kaupunki

Perillä hotelli Georgessa ollaan jo klo 16. Kun elää koko päivän bensa-asemien purtavalla, niin kyllä hotellissa illallinen maittaa. Yövymme Varsovan alapuolella, lähes moottoritien varrella - hyvä valinta meille matkalaisille, siisti ja edullinen. Hotellissa ei muuten puhuttu sanakaan englantia - kiitos Google-kääntäjän, kaikki sujui jouhevasti.

Matka jatkuu kohti Euroopan sydäntä seuraavassa kirjoituksessani.