Hietaniemen hautausmaa - kulttuurikävelijän ykköskohde

20.08.2020

Iltamyöhällä vielä kulki ja kyykisteli 

hautausmaalla kaksi kumaraselkäistä vanhaa. 

Yhä enemmän lämmenneinä 

he haasteli innostuneesti 

kukkasten elämästä. - Oiva Paloheimo 

Hietaniemen hautausmaa

Hautausmaat ovat paikkoina miellyttäviä. Ne ovat kauniita muistomerkkeineen kesän kukkaloistossa, hartaita talven pimeydessä, kun yksinäisiä kynttilöitä tuikkii siellä täällä. Hautausmaalla huokuu vuosisatojen rauha ja elettyjen elämien viisaus. Hyvä lukija, jos sinulla on halua ryhtyä ajatusleikkiin, mietipä vaan, mitä tarinoita nuo kaikki leposijat kätkevät sisälleen.

Hietaniemen hautausmaan Vanha alue on avattu 1820-luvulla ja Uusi aluekin 1860-luvulla - aikana, jolloin Suomen suuriruhtinaskunta oli osa Venäjää. Viimeisimmät laajenukset, Hietaniemen alue ja Uurnalehto, ovat syntyneet itsenäiseen Suomeen 1930-1940 luvuilla.

Ajattelepa, mikä kulttuurihistorian aarreaitta! Hietaniemessä vierähtää helposti päivä, jos toinenkin vain tuttuja nimiä kertaillen. Ja kuinka kaunis tämä on paikkana - meri vilahtaa puitten takaa ja korkeat graniittimuurit pitävät kaupungin hälinän poissa.

Opaskirjoja ja opastuksia

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että summamutikassa pitkin hautausmaata harhaileminen on turhauttavaa ja sen vuoksi olen tutkimusmatkoillani hyödyntänyt erilaisia oppaita. Niitä löytää kirjastoista ja edullisesti myös divareista. Itselläni on juuri tutkimustyön alla Marjut Paulaharjun ja Elise Tarkoman Kirjailijoiden Hietaniemi, mutta seikkailuni näillä upeilla käytävillä aloitin 1960-luvulla julkaistun kirkkoherra Voitto Viron oppaan kera. Edelleenkin tuo Vanha Hautausmaa -kirja on ykkösvalintani.

Ja opastuksiahan niin ryhmille kuin yksittäisille uteliaille löytyy hautausmaan kaikille alueille.

Vaan mistä sitten aloittaa tutustuminen? 

Varminta ja helpointa lienee etsiä ensin ne "pakolliset" vierailupaikat - valtiolliset haudat ja sankarihautausmaa. Kunnioittavan hiljaiseksi saa kulkijan tämä juhlallinen, vaikuttava ja kaunis paikka.

Seuraavana listalla on Taiteilijainmäki, jonka jälkeen "nälkä kasvaa syödessä" ja mieli tekee jo vaellella etsimään uusia kohteita. Vaan miten muistaisi ihailla ympäristöä, katsoa kuinka Hietaniemi on muuttunut vuosikymmenten varrella ja päästää mielikuvitus valloilleen sepittämään omia tarinoitaan.

Tove Janssonin ja Muumien iki ihanat ajatukset tulvivat mieleen Vanhalla hautausmaalla:

- Nyt minä olen minä, ja kaikki mitä tapahtuu merkitsee jotain. - Ti-ti-uu, Tove Jansson

Muidenkin sanoja on hyvä hiljentyä muistelemaan. Uuden alueen rannalla, Kuusilehdon sirottelualueella, lepää Tommy Taberman.

Vain ne jotka rakastavat

näkevät polun siellä

missä muut näkevät muurin. - Tommy Taberman

Hugo Simberg ja ilkikurinen pienoisveistos "Kuolema kolkuttaa" löytyvät Vanhan kappelin läheltä

Lähde rohkeasti Hietaniemeen - voit yllättyä!

Tässä oli sinulle, hyvä lukija, pieni pisara siitä, mitä retki Hietaniemen hautausmaalle voi esitellä. Astu rohkeasti sisään muurin portista ja lähde tutkimusmatkalle - yksin, kaksin tai vaikkapa ryhmässä oppaan johdattelema. Mutta varo, sinulle voi käydä kuten minullekin, hautausmaa tarinoineen vie mukanaan.

Istun hautausmaalla, enkä ymmärrä

miksi ihmiset tätä paikkaa vieroksuu,

täällähän kaikki rauhassa nukkuu. - Suomi24 -sivuilta