Ihanat kansallispuistot - myös Bulgariassa

29.03.2021

Vuorilla kulkevat suuret tuulet,

vuorilla lehdet ne lepattaa,

vuorilla tuulevi, vaikka jo hiljaa

nukkui laakso ja metsä ja maa. - Eino Leino

Kansallispuistolla on korvissani arvokas ja laadukas sointu. Kansallispuisto on paikka, jossa tunnen retkeileväni luontoa kunnioittaen. Kansallispuisto on Lapin erämaata ja Suomenlahden aaltoja, rauhaa ja liikkumisen riemua.

Nyt, kun jo 15 vuoden ajan olemme asuneet osan vuodesta täällä eteläisessä Bulgariassa, on kansallispuisto minulle myös vuoria - korkeita, lumihuippuisia vuoria. Vuorien laaksoissa kiviset purot solisevat, mitä erilaisemmat kukat kukkivat ja rinteiden jäätiköillä voi tehdä lumipallon vielä kesäkuussa.

Hyvä lukija, palaan jälleen kerran mielessäni jylhän Pirin vuoren alarinteille. Auton keula ylämäkeen, parinkymmenen minuutin ajomatka kotikylästäni Dzhigurovosta, ja olen Pirinin kansallispuiston porteilla Popina Lakan kylässä. Tämä on vuoristokylä, jonne sekä me, että paikalliset, tulemme pakoon kesän kuumuutta. Sandanska bistritsa -joki vesiputouksineen kuohuu Popina Lakasta alas laaksoon Sandanskin kaupunkiin. Tuon vesiputouksen alapuolella on ihana uimapaikka - sen jäätävään veteen me suomalaiset pulahdamme kotoisissa tunnelmissa.

Popina Lakan vesiputous
Popina Lakan vesiputous

Pirinin kansallispuistossa on vaellusreittejä helpoista aina erittäin haastaviin ja minun täytyy tunnustaa, että puolen päivän leppoisat retket idyllisissä laaksoissa ovat, ainakin tähän asti, riittäneet minulle. Perheen nuoriso kyllä haaveilee joku päivä valloittavansa hurjan Koncheton - Pirinin kauhun - karun huipun 2 800 metrin korkeudessa. Ehkä minäkin joskus lähden eräoppaan matkaan ja valloitan, jos en ihan Konchetoa, niin ainakin jonkin matalemmista harjanteista.

Pirinin kansallispuisto kuuluu Unescon maailmanperintöluetteloon ja sijaitsee kokonaisuudessaan vuorilla 1 000 - 2 900 metrin korkeudessa. Sinne pääsee helpoiten meidän lähikaupungistamme Sandanskista tai vuoren pohjoispuolella sijaitsevasta Banskon kaupungista. Viime kesänä ajoimme kotoamme reilun tunnin matkan Banskoon - kuinka erilainen tämä laskettelijoiden paratiisi onkaan verrattuna kuumien lähteiden Sandanskiimme.

Banskon kaupunki
Banskon kaupunki

Nousimme kaupungista autolla havumetsien reunustamaa tietä yhä ylemmäs ja ylemmäs - välillä näimme alapuolella laaksoja ja hengästyttävän upeat maisemat avautuivat eteemme. Määränpäämme oli noin 2 kilometrin korkeudessa oleva Vihrenin maja, jonka ympäristöä lähdimme tutkimaan. 

Näemme reitti kylttejä - vain kuusi tuntia kävellen vuoren laen yli ja olisimme tutussa maastossa Jane Sandanskin majalla Popina Lakan vesiputouksen äärellä.

Pirinin kansallispuisto perustettiin 1960-luvulla ja nimettiin alueen korkeimman vuoren Vihrenin mukaan. Myöhemmin kansallispuiston nimeksi vaihdettiin tämän ylhäisen vuoriston nimi "Pirin". Hyvä lukija, jos olet kaltaiseni päivävaeltaja, niin majapaikkoja löytyy runsaasti ja edullisesti kaupungeista. Teille suurille seikkailijoille taas on telttamajoituksen lisäksi tarjolla vuoristomajoja vaatimattomien huoneineen, mökkeineen ja ruokaloineen.

Pirin on kotivuoremme, se tuki ja turva, joka suojaa kyläämme ja taloamme pohjoisen viimoilta. Se, jonka lumipeitteestä kylän vanhukset osaavat sanoa, riittääkö tänä vuonna viinitarhoihin kasteluvettä koko kesälle. Se, jonka pilvipeitteestä osaamme ennustaa ukonilman rajuuden. Muutaman tunnin matkan päässä kodistamme pohjoiseen on Rilan vuoristo ja Rilan kansallispuisto - sieltä kuvia ja tunnelmia toisella kertaa. 

Kotipiha Dzhigurovossa
Kotipiha Dzhigurovossa

Lauloivat nämä vuoret joka aamu

puille ja eläimille,

paimenille 

ja laaksosta ylös nouseville kulkijoille.  - ote sivustolta rajarailona.com