Meidän kylä Dzhigurovo 

14.08.2020

Voisin tehdä mitä tahansa enkä kumminkaan tee yhtään mitään. Voi miten hauskaa on tehdä ihan mitä haluaa. - Muumipappa

Dzhigurovo on 900 asukkaan kylä vain viiden kilometrin päässä Sandanskin kaupungista. Kylä on vuorten alarinteillä noin 500 metrin korkeudella ja sieltä avautuu hieno näköala alas laaksoon.

Muistan hyvin sen ensimmäisen kerran, kun pohdimme talon ostoa ja kävimme kävelyllä kylällä. Yhteistä kieltä asukkaiden kanssa ei ollut, mutta usko vaan, hyvä lukija, tuon reissun jälkeen tunsimme hyvin sanan "panorama". Niin monet vastaantulijat meidät pysäyttivät, elehtivät alas laaksoon päin ja sanoivat tuon upeaa ja avaraa maisemaa kuvaavan sanan. Talon ostostamme voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani Talonostoa tunteella vai järjellä.

Vielä kymmenen vuotta sitten näytti, että kylä autioituu ja jäljelle jäävät vain vanhukset, mutta tilanne on vuosien varrella muuttunut. Kylään on muuttanut nuoria perheitä, onhan vanhemmilla tai isovanhemmilla isot talot, joista on hyvä vallata omalle perheelle kerros tai pari. Ja lapsenvahtikin löytyy läheltä. Nuoret käyvät töissä Sandanskin kaupungissa, vanhukset hoitavat maatilkkujaan ja viinitarhojaan. Ulkomaalaisia on myös - ainakin yksi luxenburgilainen, portugalilainen ja kreikkalainen, pari saksalaista, venäläistä ja englantilaista perhekuntaa.

Kylän sydäminä toimivat kaupat - niiden parin ulkopöydän äärelle keräännytään juoruten juomaan kahvit ja katsomaan, keitä kadulla kulkee. Kauppoja kylällä on kolme, suurin niistä on kooltaan n. 10 m2 ja sen yhteydessä on jopa baari. Kaupat ovat kunnon sekatavarakauppoja, niistä löytyy ruokaa, juomaa ja päivittäistavaroita - kananmunat, hunaja ja vihannekset tulevat omilta kyliltä, limpparit kylässä sijaitsevasta limutehtaasta ja hillot sekä bulgarialaiset piirakat, banitsat, tekee kauppiaanrouvat itse. Monista kyläläisistä on tullut ystäviämme ja sen verran olemme tavoille oppineet, että käymme kyläkaupassa vaihtamassa päivittäin ne mehevimmät juorut. 

Alusta saakka isälläni oli Dzhigurovossa periaate, että kaikkia ohikulkijoita tervehditään ja kaikki liftarit viiden kilometrin kaupunkimatkalla otetaan kyytiin. Vanhempani ovat jo kaksi vuotta asuneet vakituisesti Suomessa, mutta yhä edelleen kyläläiset kaipaavat heidän iloista läsnäoloaan. Nyt me nuoremmat edustamme suomalaisia kylällä ja kyllä - tervehdimme edelleen kaikki vastaantulijat. 

Minä tunsin itseni niin onnelliseksi, etten edes pelännyt tämän hetken menevän ohi. - Muumipappa