Alvar Aallon oivaa arkkitehtuuria Espoossa

09.11.2022

Espoon Otaniemi on yksi minun lempiopastuksistani. Niinpä ajattelin kertoa sinullekin, hyvä lukija, minkä vuoksi kannattaa käydä tutustumassa tuohon kuhisevan kansainväliseen kampukseen, jossa Aalto-yliopiston oppilaan opiskelevat arvokkaan arkkitehtuurin ympäröimänä.

Kartanot vaihtuivat kampukseksi

1940-luvun lopussa tehtiin päätös, että silloiselle syrjäseudulle Espoon Otaniemeen rakennetaan moderni kampus - paikka, jonne sijoitetaan Helsingin Teknillinen korkeakoulu ja maan teknillinen tutkimus. Otaniemestä tuli suuri puistokampus, jossa kauniit kävelytiet ja vanhat lehmuskujat halkovat Otaniemen jo puretun kartanon maita.

1940-luvulla rahat olivat vähissä, mutta niin suuri oli teekkari-opiskelijoiden tahto saada oma kylä rakennettua, että valtaisien rahankeruutalkoiden tuloksena ensimmäiset asuntolarakennukset nousivat nopeasti. Opiskelijoiden urheilukenttä ja -hallikin valmistuivat niin, että Otaniemen kampus toimi Helsingin 1952 olympialaisissa jo kisakylänä. Teknillisen korkeakoulun rakennukset alkoivat nousta vähän myöhemmin 1950-luvun puolivälissä.

Alvar Aallon oivaa arkkitehtuuria

Otaniemen arkkitehtuuria tullaan katsomaan maailman kaukaisimmistakin kolkista, eikä turhaan. Sinänsä kampus ei ole mikään ihmeellinen asia, vaan erityistä on, että sen asemakaavasta vastasi meidän suomalaisten oma kuuluisuus, arkkitehti Alvar Aalto toimistoineen.  

Otaniemessä on useita Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia, joista omat suosikkini ovat Kandikeskus, entinen korkeakoulun päärakennus, sekä Harald Herlinin oppimiskeskus, entinen kirjasto. Jos, hyvä lukija, käyt niitä katsomassa, kiinnitä huomio valaistukseen ja etenkin kattoikkunoihin, joista valo lankeaa kauniisti tilaan. Portaikot ovat myös hienot, yhdet Aallon tunnusmerkeistä. Ja pienenä yksityiskohtana nuo ihanat ovenvetimet, joita näet ovessa aina pareittain - ylempi vedin toivottaa tervetulleeksi isommat ihmiset ja alempana oleva vedin taas pienikokoisemmat.

Hieno kokonaisuus

Otaniemi ei ole enää ainoastaan teekkareiden temmellyskenttä, sillä sinne on rantautunut myös taiteen ja kaupallisten aineiden opiskelijoita. Otaniemi kasvaa ja kehittyy, vanhojen rakennusten vierelle nousee uusia, Raide-Jokerin kiskoja rakennetaan kuumeisesti. Aalto-yliopisto kunniottaa Alvarin työtä ja Aallon arkkitehtitoimiston luomia linjauksiakin pyritään kunnioitetaan. Otanimen kiihkeäksi keskukseksi on noussut metroasema ja kauppakeskus A-Block, joka Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun uuden päärakennuksen Väreen kanssa lomittuu hyvin vanhaan arvomaisemaan.