Helsingin must-kohde - Hietaniemen hautausmaa

09.11.2022

Iltamyöhällä vielä kulki ja kyykisteli 

hautausmaalla kaksi kumaraselkäistä vanhaa. 

Yhä enemmän lämmenneinä 

he haasteli innostuneesti 

kukkasten elämästä. - Oiva Paloheimo 

Hietaniemen hautausmaa -  mielenkiintoistakin mielenkiintoisempi

Hautausmaat ovat paikkoina miellyttäviä. Ne ovat kauniita muistomerkkeineen kesän kukkaloistossa, hartaita talven pimeydessä, kun yksinäisiä kynttilöitä tuikkii siellä täällä. Hautausmaalla huokuu vuosisatojen rauha ja elettyjen elämien viisaus. Hyvä lukija, jos sinulla on halua ryhtyä ajatusleikkiin, mietipä vaan, mitä tarinoita nuo kaikki leposijat kätkevät sisälleen.

Hietaniemen hautausmaan Vanha alue on avattu 1820-luvulla ja Uusi aluekin jo 1860-luvulla. Viimeisimmät laajennukset, Hietaniemen alue ja Uurnalehto, ovat syntyneet 1930-1940 luvuilla.

Hietaniemessä vierähtää helposti päivä, jos toinenkin vain tuttuja nimiä kertaillen ja hautamuistomerkkejä ihaillen. Ja kuinka kaunis tämä on paikkana - meri vilahtaa puitten takaa, vanha rautapenkki nojaa kallellaan suureen kuuseen ja korkeat graniittimuurit pitävät kaupungin hälinän poissa.

Vaan mistä sitten aloittaa tutustuminen? Varminta ja helpointa lienee etsiä ne "pakolliset" vierailupaikat Uuden kappelin läheisyydestä - valtiolliset eli presidenttien haudat, sankarihautausmaa ja veteraanilehdot - kunnioittavan hiljaiseksi saa kulkijan tämä juhlallinen ja kaunis paikka.

Seuraavana listalla on Taiteilijainmäki, joka on jo kuin askelmana hautausmaan vanhimpaan osaan. Kaunis Vanha kappeli 1800-luvun lopulta seisoo uljaana pienellä mäennyppylällä ja sen molemmin puolin aukeaa koko alue tutkittavaksi. Täältä löydät ne  muistomerkit erikoisimmat ja menneiden aikojen tuulahdukset. Mutta anna itsellesi myös lupa ihastua tämän upean puiston istutuksiin ja kauniisiin puihin. 

Tove Janssonin hautaa koristaa hänen isänsä Viktor Janssonin veistos

Tässä oli sinulle, hyvä lukija, pieni pisara siitä, mitä retki Hietaniemen hautausmaall voi sinulle näyttää. Astu rohkeasti sisään muurin portista ja lähde tutkimusmatkalle - yksin, kaksin tai oppaan johdattelema.

Istun hautausmaalla, enkä ymmärrä

miksi ihmiset tätä paikkaa vieroksuu,

täällähän kaikki rauhassa nukkuu. - Suomi24 -keskustelupalstalta