Kuumien lähteiden kaupunki - Sandanski

09.11.2022

Hyvä lukija - toivottavasti menneisyys kiehtoo sinua, sillä tämän lounais-bulgarialaisen kaupungin juuret ovat syvällä menneisyydessä. Sandanskissa ollaan ylpeitä Spartacuksesta, jonka uskotaan vakaasti olevan kaupungin omia poikia. Spartacus oli gladiaattori, joka johti orjakapinaa Roomaa vastaan ennen ajanlaskumme alkua.

Kaupunki on laaksossa, mutta sitä ympäröivät ikiaikaiset vuoret ja useat mineraalivesilähteet höyryävät sen keskustassa ja läheisessä tulivuoren kraaterissa. Sandanskin lähteiden vedessä hoitivat itseään roomalaiset jo tuhansia vuosia sitten. 

Ihania nuo lähteet ovatkin! Ensimmäisen kerran kävimme Sandanskissa joulukuussa ja ulkona oli pakkasta muutama aste. Emme tunteneet kaupunkia, emmekä sen historiaa, joten katselimme ihmetellen hotellin parvekkeelta höyryä, joka lepäsi keskustan yllä. Ihmetys vaan lisääntyi, kun ensimmäisellä kaupunkikävelyllä näimme pieniä höyryävinä pulppuavia lähteitä ja kulkukissoja lämmittelemässä höyryn udussa. 

Sittemmin olemme monet kerrat nauttineet mineraalivedestä kylpylöissä ja maauimalassa. Ulkona Rupiten kraaterialueella höyryäviin mataliin lammikoihin emme vielä ole uskaltautuneet kuin kahlaamaan, vaikka paikalliset ottavatkin niissä mutakylpyjä. 

Vanhan kaupungin kadut ovat mutkaiset ja kapeat, parkkitilaa ei ole ja asemakaavaa on välillä vaikea ymmärtää. Joidenkin talojen kohdalla rappioromantiikka on ainoa oikea tapa kuvailla kyseistä asumismuotoa ja vanhoja Ladoja katsoessa ihmettelee, kuinka ne yleensäkin vielä liikkuvat. Mutta silti olen rakastunut kaupunkiimme - sen sisällä sykkii lämmin sydän ja ihanat ihmiset, sen puistot ja satoja vuosia vanhat plataanipuut hurmaavat ja ympärillä kohoava vuoristo lumoaa.

Hyvä lukija, jos tulet Sandanskiin, niin hyppää taksiin ja tule tervehtimään meitä valkoisten muurien ympäröimään taloomme Dzhigurovon kylään.

"Joskus hyvin pieni asia voi varastaa suuren palan sydämestäsi."

A.A. Milne - Nalle Puh