Elämää Bulgariassa - kylämme Dzhigurovo
Täällä on paljon sellaista mitä ei voi ymmärtää, Muumimamma sanoi itsekseen. - Mutta miksi kaiken oikeastaan pitäisi olla juuri niin kuin on tottunut?
- Tove Jansson, Vaarallinen juhannus
Meidän kylä
Dzhigurovo on 900 asukkaan kylä
vain viiden kilometrin päässä Sandanskin kaupungista. Kylä on vuorten
alarinteillä noin 500 metrin korkeudella ja sieltä avautuu hieno näköala alas
laaksoon. Laakson eteläpuolella lumihuippuisten vuorien takana on Kreikka, lännessä kymmenien kilometrien takana kohoaa puolestaan Pohjois-Makedonian, Bulgarian ja Kreikan rajavuoristo, idästä näkyy kotivuoristomme Pirin.
Muistan hyvin sen ensimmäisen kerran, kun pohdimme talon ostoa ja kävimme kävelyllä kylälle. Yhteistä kieltä asukkaiden kanssa ei ollut, mutta usko vaan, hyvä lukija, tuon reissun jälkeen tunsimme hyvin sanan "panorama". Niin monet vastaantulijat meidät pysäyttivät, elehtivät alas laaksoon päin ja sanoivat tuon upeaa ja avaraa maisemaa kuvaavan sanan. Talon ostostamme voit lukea lisää aiemmasta kirjoituksestani.
Monet taloista ovat suomalaisen silmissä kovasti rempallaan, mutta kun ulkokuoren taakse kurkkaa, näkee mummun ja vaarin, jotka odottavat grilli kuumana ja lihapullataikina valmiina viikonlopun tohinaa, kun lapset perheineen tulevat kaupungista kylään. Vielä kymmenen vuotta sitten näytti, että kylä autioituu ja jäljelle jäävät vain vanhukset, mutta tilanne on vuosien varrella muuttunut. Kylään muuttaa jatkuvasti nuoria perheitä ja joitain ulkomaalaisiakin on tänne eksynyt.
Nuoret käyvät töissä Sandanskin kaupungissa tai sadonkorjuuaikaan Kreikassa. Kylillä vanhukset hoitavat rakkaudella maatilkkujaan ja viinitarhojaan. Tomaatit, kurkut ja paprikat säilöttyinä ovat talven perusruokaa ja ilman kotiviiniä tai rakiaa ei dzigurovolainen mies voi elää. Uusien asukkaiden myötä myös tiet paranevat, enää ei tarvitse työntää autoa mutaliejusta kevätsateiden aikaan.
Kylän sydäminä toimivat kaupat -
niiden parin ulkopöydän äärelle keräännytään juoruten juomaan kahvit ja katsomaan,
keitä kadulla kulkee. Kauppoja kylällä on kolme, suurin niistä on kooltaan n.
10 m2 ja sen yhteydessä on jopa baari. Kaupat ovat kunnon sekatavarakauppoja,
niistä löytyy ruokaa, juomaa ja päivittäistavaroita - kananmunat ja vihannekset
tulevat omilta kyliltä, limpparit kylässä sijaitsevasta limutehtaasta ja hillot
sekä bulgarialaiset piirakat, banitsat, tekee kauppiaanrouvat itse.
Hyvä lukija, voisin kirjoittaa sivutolkulla rakkaasta pikku kylästämme eteläisessä Bulgariassa ja niin varmasti tulen tekemäänkin. Voi kun pääsisit joskus paikan päälle, niin esittelisin sinulle ylpeydellä kaikki pienet puutarhat, upean maisemamme ja ihanat ystävämme. Saattaisinpa jopa lämmittää löylyt pihallamme - pienessä valkoisessa saunassa, jonka isäni itse sinne pystytti 85-vuotiaana.