Töölö - et usko mitä kaikkea täältä löytyykään!

09.11.2022

Töölö on ollut osa elämääni nuoruudesta saakka. Ylioppilaskeväänäni asuimme Mannerheimintiellä ja lähdimme ystävien kanssa perjantaisin kävellen kohti keskustaa kymmenien kuppiloiden kautta. Noihin aikoihin oli Tunturikadulla vielä kauppahalli ja äidilläni pieni paperikauppa hallin naapurissa. 

Myöhemmin asuin perheeni kanssa Töölönkadulla, ehkä sinäkin, hyvä lukijani olet piipahtanut tuolloista kotiamme vastapäätä sijaitsevassa Kulttuuritehdas Korjaamossa tai käynyt nostalgisessa Ratikkamuseossa?

Töölön tarina ja arkkitehtuuri

Helsinki-oppaana aloitin yhteistyön Töölö-Seura ry:n kanssa. Tutustuin uskomattomaan kertomukseen siitä, kuinka lähes asumattomaan kalliomaastoon nousi elämää sykkivä kaupunginosa. Silloin syntyi ensimmäinen Töölöön sijoittuva opastettu kävelykierrokseni "Töölön tarina". Innostuin tuosta muuttuvasta kaupungista niin, että etsin Kaupunginmuseon tietokannasta valokuvaaja Signe Branderin taidokkaita kuvia "entisestä" Töölöstä ja nyt kuljetan kuvia aina mukana opastaessani.

Hiljalleen olen tutustunut tuohon laajaan kaupunginosaan ja löydän sieltä koko ajan uutta tutkittavaa. Arkkitehtuuri on lumoavaa - 1900-luvun alun upeat linnamaiset jugend-talot Etu-Töölössä, Sonckin korttelin klassisismin aika, modernimmat rakennukset kuten alla oleva Töölön kirjasto. Entä karuudessaankin ihana töölöläisfunkkis hienoine yksityiskohtineen!

Taiteiden ja elokuvan Töölö

Joitain vuosia sitten sain mieluisan yhteydenoton ravintola Eliten ravintolapäälliköltä. Elite on vuosikymmenten saatossa löytänyt oman paikkansa Helsingin taiteilijaravintoloiden joukossa ja ajatuksena olikin yhdistää Töölön taiteilijoista kertova opastettu kävelykierros herkulliseen illalliseen. 

Tämä oli yhteistyömme alku, jonka ansiosta ovat syntyneet Taiteiden Töölö ja Valokeilassa tänään Tauno Palo -kävelykierrokset. Ja mielenkiintoista sisältöä riittää - onhan Töölö tunnettua taiteilijaseutua, jossa ovat asuneet Jean Sibelius, Mika Waltari, Helvi Hämäläinen, Wäinö Aaltonen, Toivo Kärki, Tauno Palo, Tove Jansson ja kymmenet muut kuuluisuutemme. Entäpä kaikki lukemattomat suomalaisen elokuvan sankarit, jotka ovat elokuvissa seikkailleet Töölön katuja pitkin? 

Taas annettiin tälle kaupunkioppaalle avaimet uudenlaiseen Töölöön ja niinpä vuosien varrella Töölö-kierroksia on syntynyt kymmeniä. 

Varmaan ihmettelet, rakas lukijani, mikä voi kiehtoa tuossa kivitalojen kaupunginosassa. Mutta Töölö on vaan niin paljon enemmän - se on sekoitus kulttuuria ja tavallisten ihmisten arkipäivää, vehreitä puistoja ja raitiovaunujen kolinaa, merenrantaa ja kallioita. Ei tarvitse olla töölöläinen eikä edes helsinkiläinen tunteakseen kaupungin tenhon. Töölö on viipale suomalaisuutta, osa meidän - maailman onnellisimman kansan - historiaa.